A gyógynövényekről általában

A legtöbb hazánkban ismert gyógynövény gyógyhatását népi megfigyelések, több évszázados hagyományok igazolják. A gyógynövénytan, farmakognózia tudománya pedig ezeket a gyógyhatásokat ellenőrzi a modern tudomány eszközeivel.

Napjainkban egyre többen fordulnak el a szintetikus szerektől, és nyitnak a természetes hatóanyagok irányába. Ez a jelenség a tudományos szinten az agrártudományok, de főleg a gyógyszerészképzés keretein belül működő gyógynövénytannak is egy újabb lendületet adott. Ugyanis ez a szerencsés divat sok szerencsétlenséget is szül.

Sok gyógynövényt nem megfelelően alkalmaznak, mert rossz berögződések, félreértett és félremagyarázott alkalmazási javaslatok terjednek el az emberek körében. A tévhitek megcáfolása, és a gyógynövények megfelelő felhasználása a tudományos gyógynövénytan célja.

A gyógynövénytan például vizsgálatokkal támasztotta alá a ricinusolaj és a kapszaicin tartalmú növények külsőleg való alkalmazásának hatásosságát az ízületi fájdalom ellen. Belsőleg a gyulladáscsökkentő növények körültekintő fogyasztását javasolja, ilyen például a kamilla, diófalevél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük